Diabétesz: A szénhidrátokról

Szeretettel köszöntelek a Diabétesz Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 113 fő
  • Képek - 6 db
  • Videók - 1 db
  • Blogbejegyzések - 33 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Diabétesz Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diabétesz Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 113 fő
  • Képek - 6 db
  • Videók - 1 db
  • Blogbejegyzések - 33 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Diabétesz Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diabétesz Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 113 fő
  • Képek - 6 db
  • Videók - 1 db
  • Blogbejegyzések - 33 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Diabétesz Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diabétesz Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 113 fő
  • Képek - 6 db
  • Videók - 1 db
  • Blogbejegyzések - 33 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

Diabétesz Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A szénhidrátokról

14 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Táplálékainkban a szénhidrátok változatos formában vannak jelen, az energiatermelés szempontjából a legkönnyebben módosítható anyagok (1g szénhidrátból a szervezetben 4kcal energia keletkezik).

Két típusuk van.
Egyszerű szénhidrátok:
Elfogyasztás után nagyon gyorsan felszívódnak és megemelik a vércukorszintet.
• szőlőcukor (glükóz) /kristálycukor, méz/
• gyümölcscukor (fruktóz) /gyümölcsök/
• tejcukor (laktóz) /tejtermékek/
• malátacukor (maltóz)

Összetett szénhidrátok:
Sok egyszerű cukormolekula kötődik egymáshoz, amelyek lebontása hosszabb ideig tart, így vércukoremelő hatása lassabb.
• keményítő /burgonya, rizs, liszt, tésztafélék, kenyér és pékáruk, kukorica, szója, hüvelyesek/
• növényi rostok (cellulóz, pektin) /zöldségek, főzelékfélék, gabona magvak/: az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát.

Az ételeinkkel elfogyasztott szénhidrátok a gyomor-bélrendszerben megemésztődnek, glükózmolekulákra bomlanak, majd a bélfalon keresztül, a vérkeringésbe jutnak /vércukorszint (VC) nő/. A vérből a szervezet sejtjébe kerülve a glükóz elég /VC csökken/ és az élethez szükséges energiát adja.
A glükóz a sejtekbe az inzulin nevű hormon segítségével jut át a sejtfalon. Ha a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben termel inzulint, vagy a termelt hormon nem tud hatni a receptorokon, akkor a cukor nem kerül a sejtekbe, a véráramban felhalmozódik, amely a magas vércukorszintben mutatkozik meg.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu